Kosár
Összesen:
0 Ft
 • EB 2024 Szurkolói termékek
 • Egyedi dekoráció
 • Kerti dekoráció
 • Napelemes lámpa
 • Dekorációs kellékek
 • Ajándéktárgy
 • Dekoráció
 • Szabadidő, Hobby
 • Otthon
 • Háztartási gép
 • Egészség, szépség
 • PC, Laptop, Mobil
 • TV-szórakozás
 • Termékek
  Karácsonyi ötletek és inspirációk

  Az áram nem játék! Milyen karácsonyi világítást válasszak?

  2019.09.19 19:59
  Az áram nem játék! Milyen karácsonyi világítást válasszak?

  A Karácsony közeledtével számos "kihagyhatatlan" és csábító ajánlat jön velünk szembe. Látszólag nagyon alacsony áron juthatunk hozzá a karácsonyi égősorhoz, jégcsap fényfüzérhez. Vajon megéri? Cikkünkből kiderül! És az is, hogy mire kell odafigyelni a karácsonyi világítás vásárlásakor. A veszélyes égősorok listája a cikk alján található.

  A karácsonyi világítás pontos tervezést igényel

  Nincs olyan ember aki ne találkozott volna fergeteges leárazással karácsony előtt, ahol 60-70-80%-al olcsóbban kínálják a karácsonyi világításokat a netes kereskedők. Vajon ez a hatalmas akció hogyan lehetséges? Biztonságosak ezek a termékek? Milyen az élettartamuk? Mi az az IP44 és IP20?

  Most lerántjuk a leplet a kérdésekről.

   

  karácsonyi világítás - milyet válasszak?

  (kép photos.com)

  Valószínű, hogy mindenkinek világos, hogy a karácsonyi fényfüzérek, égősorok árammal működnek. Ebből a szempontból nézve elkülőnítjük elemes és hálózati áramforrásról működő karácsonyi világítást.

  Az elemes termékekre nagyon nem térnék ki, ezek általában emberre közvetlenül nem kimondottan veszélyes termékek. Bár tudni kell, hogy az egyszerű elemes termékek rövidzáraltából is keletkezhet szikra. Tudvalévő, a szikra bármilyen formában nagyon tűzveszélyes.

  A hálózati áramról  működő karácsonyi világítás már neccesebb téma. Veszélyessége ellenére mégis ez a legkedveltebb ünnepi dekorációs világítás. Mielőtt lerántanánk a leplet a "kihagyhatatlan" akciós termékekről, szeretnénk szót ejteni, magáról a karácsonyi világításról, és a benne rejlő veszélyekről. Így talán könnyebb lesz megérteni, a webáruházak által vevőre gyakorolt alacsony ár átal kiváltott impulzusukat, és annak veszélyeit.

  Karácsonyi világítás veszélyei

   

  Magyarországon a hálózati feszültség egyenáramú 230V, 50Hz, általában max. 16A erősségű. Az áram ráz, ezt mindenki tudja. A hálózati egyenáram különösen veszélyes, és a relatív kis áramerősség is tud akár halált is okozni. A szíven közvetlen áthaladó 0,1A áramerősség képes szívbénulást, szívmegállást okozni. 

   

  Hogyan van ez a karácsonyi világításnál?

  Talán még Te is emlékeszel a nagyi gyertyás, vagy csepp alakú dugvillás égősorára. Azok az égősorok 230V egyenárammal működtek és ha kiment benne egy izzó akkor az egész égősor kialudt a soros kapcsolásnak köszönhetően. 

  Manapság ez a fajta karácsonyi világítás már nem kapható, legalább is ritkaság számba megy. Ennek legfőbb oka, hogy nagyon veszélyes. Egyre több gyártó vezette be az egyenáramot kisfeszültségű váltóárammá alakított adapteres világítást, ami sokkal biztonságosabb az emberre, hiszen az adapter lecsökkenti az áramerősséget és a feszültséget is. Ez pedig ideális a LED diódákkal szerelt égösorok részére. Ennek köszönhetően a modern karácsonyi fényfüzérek sokkal biztonságosabbak, mint elődeik. 

   

  Karácsonyi világítás - ilyet ne vegyél

  Ha így néz ki a fényfüzér, be se dugd!

   

  Mire figyeljek a karácsonyi világítás vásárlásakor?

  Van néhány alap tényező, amit mindenképpen követned kell a karácsonyi világítás megvásárlásakor, és használatakor.

   

  karácsonyi világítás vicces

  nem csak az a fontos, hogy ízléses legyen :)

  1. Az első dolog az, hogy nézd meg a jogszabályok által meghatározott tanúsítványok meglétét!

  Ez Magyarországon a "RoHS" és a "CE" jelzés. Enélkül a szabvány, tanúsítvény nélkül a karácsonyi világítás Magyarországon NEM HOZHATÓ FORGALOMBA!

  2. Ellenőrizd az EAN vonalkód jelenlétét.

  Amennyiben hiányzik, inkább ne kockáztass. A megbízható gyártók termékei egytől-egyig EAN azonosítóval vannak ellátva. 

  3. Ellenőrizd a karácsonyi fényfüzér hálózati csatlakozóját!

  Amennyiben hagyományos "dugvillás," akkor inkább került ezt a terméket. Lehet, hogy megfelel a jogszabályoknak, viszont a kábel esetleges sérülése esetén a nagy áramerősség emberéletre veszélyes lehet. 

  4. Használatba vétel előtt ellenőrizd, hogy a kábel szigetelése nincs-e megsérülve!

  Ez nagyon fontos! Tüzetesen nézd át a karácsonyi világítás és fényfüzérek kábeljának teljes hosszát, hogy nincs esetleg megtörve, vagy a burkolat megsérülve. Ha sérülést látsz rajta semmi esetre se vedd használatba.

  5. Minden esetben olvasd el a mellékelt használati útmutatót, és kövesd a benne szereplő utasításokat

  6. A karácsonyi világítás tárolása

  Az ünnepek elmúlásával gondosan tekerd fel a fényfüzéreket, ellenőrizd, hogy nincs-e sérülés rajta! Tárold száraz, fagymentes alacsony páratartalmú zárt helyen. Az elemes dekorációból mindenképpen távolítsd el az elemeket! Ezzel megelőzheted, hogy a csatlakozók és az elem korrodálódjon, esetleg felrobbanjon.

   

  Most pedig térjünk vissza az akciós karácsonyi fényfüzérekhez.

  Rengeteg kisebb webáruház forgalmazhat szürke importból származó kétes eredetű és silány minőségű termékeket. Ezeket a fényfüzéreket megtalálhatjuk különböző piacokon is, ahol a kofák nagymértékű alkura is képesek. Ennek a kedvezménynek viszont ára van!

  Tudni kell, hogy a karácsonyi világítás produkciós költségeink kívül rengeteg olyan költség terheli a gyártót és a forgalmazót, amit bele kell kalkulálnia a fényfüzérek árába. Ezek a környezet terhelő adók költségei, a tanusítványok megszerzése, és egyéb forgalomba hozatalhoz szükséges lépések. Magyar nyelvű használati utasítás elkészítése stb. Tudni kell, hogy a jó minőségű világítás gyártási költségei sem olcsók. A minőségi vezetékek és LED diódák nem hasonlíthatók össze az olcsó egyutas fényfüzérek fényerejével és tartósságával.

   

  A hatalmas fényfüzér akció titka

  karácsonyi világítás - akció

  (kép Alamy)

  Nincs ebben semmi titok. Józan paraszti ésszel mindenki könnyen rájön, hogy a fent felsorolt költségek valamelyikén spórolt valaki. Általában az engedményes ár valójában csak "kamu." A forgalmazó így is többszörös hasznot pakol a gagyi termékére. Ez egyrészt a Vásárló megtévesztése, amit a GVH is büntet, másrészt nem etikus. Azt próbálják elhitetni a vásárlóval, hogy egy jó minőségű termékhez juthat hozzá nagyon olcsón. Ez tévedés. A jó minőségű karácsonyi világítás árrése nem engedi meg azt, hogy 50-60%-os kedvezményt lehessen rá adni. Természetesen ezek alól néha van kivétel, pl. készletsöprés ahol a beragadt termékektől próbál szabadulni a kereskedő.

   

  Összefoglalva röviden

  A nagy akciók nem akciók! Biztos lehetsz benne, hogy ezek a fényfüzérek nem biztonságosak, és jó ha kibírnak egy szezont. Nem rendelkeznek megfelelő engedélyekkel sem. A csomagolásra ugyan lehet rá van nyomtatva a megfelelősség de a hálózati csatlakozóra már nem, pedig az a lényeg. Silány minőségűek. Találkoztunk olyan átlátszó szigetelésű silány fényfüzérrel, ami 3 üzemóra után befeketedett. A vékony keresztmetszetű fényfüzér kábelja ilyenkor a nagy áramerősség miatt felmelegszik és megég. A kábel burkolata megkeményedik és elreped ami rövidzárlatot okozhat!

  A külföldi kínai piacterekről, meg eszedbe se jusson fényfüzért rendelni, mert ott aztán találkozhatsz mindennel. Egy ismerősöm rendelt kínából fényfüzért, és olyan csatlakozóval kapta meg, amit még életünkben nem láttunk.

   

  karácsonyi világítás fail

  Sajnos a karácsonyi világításra is igaz az, hogy olcsó húsnak híg a leve.

   

  Ha minőségi fényfüzéreket és karácsonyi világítást keresel, nézd meg karácsonyi világítás kínálatunkat. Kizárólag megbízható gyártók termékeit forgalmazzuk garanciával.

  És végül a veszélyes karácsonyi fényfüzérek 2021-ben listáját IDE kattintva nézheted meg.

  Ha tetszett a cikk, oszd meg, hogy más se legyen átverve!