Kosár
Összesen:
0 Ft
 • EB 2024 Szurkolói termékek
 • Egyedi dekoráció
 • Kerti dekoráció
 • Napelemes lámpa
 • Dekorációs kellékek
 • Ajándéktárgy
 • Dekoráció
 • Szabadidő, Hobby
 • Otthon
 • Háztartási gép
 • Egészség, szépség
 • PC, Laptop, Mobil
 • TV-szórakozás
 • Termékek
  Karácsonyi ötletek és inspirációk

  Karácsonyi ajtódísz készítés lépésről lépésre

  2019.09.19 16:56
  Karácsonyi ajtódísz készítés lépésről lépésre

  A karácsonyi ajtódísz készítés sem nagy ördöngősség. Egyszerűen elkészítheted magad is, akár a gyerekeket is bevonhatod a kopogtató díszítés kreatív részébe, jó móka lesz!

  Megmutatjuk neked a karácsonyi ajtódísz készítés lépéseit, amely segítségével könnyen és gyorsan elkészítheted saját ünnepi ajtódíszed. Ha szeretnéd a legszebb karácsonyi ajtódísz készítés mesteri fortélyait saját kezűleg elvégezni, akkor jó helyen jársz!

   

  Karácsonyi ajtódísz készítés

  Hogyan fogjak hozzá a karácsonyi ajtódísz készítéshez?

  A legfontosabb az alapanyagok kiválasztása és beszerzése. Először el kell döntened, hogy milyen formájú és anyagú alapot választasz a karácsonyi ajtódíszed elkészítéséhez. A lehetőségeid végtelenek. A legfontosabb, hogy az ajtódísz alapjának méretéhez válaszd meg a kiegészítők mennyiségét. Figyelj arra, hogy a karácsonyi ajtódísz készítése után inkább maradjon meg egy pár dísz, mintsem kevés legyen. 

  Mi kell a karácsonyi ajtódísz készítéshez?

  Az karácsonyi kopogtató készítés elengedhetetlen kozzávalói:

  • Koszorúalap: szalma, hungarocell, vessző, fa, rattan, toboz stb.
  • Szalag, vagy más textil pl. szörme
  • Betüzős és ragasztós karácsonyi kellékek, termések, toboz, kisméretű karácsonyfa gömbök, feliratok (lézervágott fa)
  • Zsinór, vagy damil amivel felakasztod az ajtódíszt
  • ajtó :)
  • Ragasztópisztoly

  Az karácsonyi ajtódísz kellékeket itt találod!

   

  Karácsonyi ajtódísz készítés alapanyagok

  Az karácsonyi ajtódísz készítés előkészületei

  Miután kiválasztottad a számodra megfelelő karácsonyi ajtódísz alapját és a kiegészítőket, csinálj szabad helyet az asztalon. Az asztalt terítsd le újságpapírral, vagy terítővel, mert a karácsonyi ajtódísz készítése során a ragasztópisztoly és a forró ragasztórúd kárt tehet benne. A ragasztó pisztolyt melegítsd elő, én általában az adventi koszorú késztése előtt már 10 perccel előbb bedugom. Helyezd az összes karácsonyi ajtódísz kelléket és kiegészítőt az asztalra.

   

  A karácsonyi ajtódísz készítés lépésről lépésre

  Ha a következő pofon egyszerű lépéseket pontosan követed, akkor a karácsonyi ajtódísz készítés kiváló szórakozás lesz. Az elkészítési folyamatba bevonhatod a gyerekeket is. A karácsonyi ajtódísz készítés nem csak szórakoztató időtöltés, hanem a csemeték kézügyessége is fejlődik közben.

   

  1. A karácsonyi ajtódísz készítése: a koszorúalap bevonása

  Ez a művelet opcionális. Ha pl. toboz alapot használsz, akkor nem kell bevonni az ajtódísz alapját. Én most szalmával dolgoztam, de mégsem vontam be az alapot, hanem sűrűn díszítettem termésekkel, így természetközelibb hatású ajtódíszt kaptam. Ha mégis bevonnád az alapot akkor a következőképpen tedd:

  A kiválasztott formájú koszorúalapot be kell vonni a kiválasztott színű textil szalaggal, vagy szőrmével. Egy 25 cm átmérőjű karácsonyi ajtódísz készítéshez kb. 2,5-3 méter hosszú 5cm széles anyagra lesz szükség. A ragasztópisztoly segítségével nyomj egy kis ragasztót az ajtódísz alapra, lehetőleg alul, ahol majd nem fog látszani a kopogtató elkészítése után, majd nyomd rá határozott mozdulattal a szalag, szőrme egyik végét. A ragasztó pár másodperc alatt megszilárdul és folytathatod a "munkát."

  Kezd el a szalagot szorosan feltekerni a koszorúalapra úgy, hogy a rétegek minimálisan fedjék egymást. Az ívek belső felénél nagyobb lesz az átfedésed, de ne ess kétségbe, a díszítés után ez nem lesz látható. :) 

  Mikor körbe értél az  ajtódísz alapon, rögzítsd a szalag másik végét is a ragasztópisztoly segítségével. 

  Amennyiben a karácsonyi ajtódísz készítéshez vastagabb anyagot pl. szőrmét, kötött anyagot vagy textilt használsz, nem szükséges átfedni a rétegeket, hanem szorosan egymás mellé kell feltekerni. A vastagabb textil bevonatoknál több helyen is rögzítheted az anyagot, mert a ragasztó nem fog átütni, és stabilabban fog állni az ajtódíszen.

  Amennyiben hungarocell alapot használsz fontos, hogy az alapra kevés ragasztót vigyünk fel, illetve a pisztoly végét ne nyomjuk hozzá, mert az alap megolvadhat!

   

  karácsonyi ajtódísz készítés kellékek

   

  3. Karácsonyi ajtódísz készítés következő lépése a díszítés

  A díszítéshez nincs különösebb előírás. Csak a te fantáziádon múlik. Az ajtódíszt díszítheted csíkokban, átlósan, vagy mindenféle struktúra nélkül is. Egy dolgot tudunk ajánlani, hogy kezd a nagyobb díszeket felhelyezni, majd ha elfogytak akkor a még szabad részeket kitöltheted a kisebb kiegészítőkkel. Ha szeretnél figurát tenni a karácsonyi kopogtatóra, akkor azokat ragaszd fel legelőször. figyelj, hogy viszonylag könnyű és ne túl nagy figurát válassz, mert ha nem rögzíted eléggé akkor lefittyenhet, ha valaki erősebben csapja be a bejárati ajtót.

  Én általában a kisméretű karácsonyfa gömbökkel (max. 2,5-3 cm) kezdem, majd jönnek a különböző tobozok és termések, majd a végére maradnak a betűzős, drótos bogyók és a fa csillagok és glitteres golyócskák.

   

  Karácsonyi ajtódísz készítés ötlet

   

  3. A kiegészítő fa táblák és karácsonyi feliratok felhelyezése az ajtódíszre

  Ha elfogytak az alapanyagok, és már nem sok szabad hely van a kopogtatón, akkor már majdnem a végére értünk a karácsonyi ajtódísz készítésnek. A megjelenést finomíthatjuk különböző feliratokkal és kiegésztőkkel is.

   

  4. A karácsonyi ajtódísz készítés utolsó lépése: a zsinór felhelyezése

  Az utolsó feladat a rögzítőanyag megválasztása és elhelyezése az ajtódíszen. Ehhez szükséged lesz vékony szalagra, drótra, zsinegre, damilra, vagy bármilyen anyagra ami segítségével rögzítheted az ajtódíszt az ajtóra.

  A karácsonyi ajtódísz készítés talán legfontosabb feladata ez! Minden esetben győződj meg róla, hogy az akasztó kellőképpen erős ahhoz, hogy elbírja a karácsonyi ajtódíszed súlyát, mert ha túl gyenge akkor a folyamatos igénybevétel miatt elszakadhat, és az a kopogtató amivel sokáig dolgoztál oda lesz.

   

  Karácsonyi ajtódísz készítés ötletek

   

  Karácsonyi ajtódísz készítés tippek és trükkök

  Javasoljuk, hogy a drótos kellékeket is kend be egy kis forró ragasztóval a biztosabb tartás érdekében. Gondolj csak bele... hányszor mentek be egy nap az ajtón? Minden egyes alkalommal az ajtódísz mozogni fog, így a nem megfelelően rögzített kellékek kilötyögősödhetnek és lassan de biztosan széthullik a karácsonyi ajtódísz.

  Ha kész vagy a díszek felhelyezésével, de mégis hiányérzeted lenne... Egy picit fenyőfa, egy felirat, vagy egy glitteres masni is fel tudja dobni a karácsonyi ajtódíszt.

  A karácsonyi ajtódísz készítése előtt az alapanyagok megvásárlásakor érdemes tudnod, hogy szalma alappal sokkal jobb dolgozni, mint a hungarocell kopogtató alappal. Ha nem kellő rutinnal vágsz bele a karácsonyi ajtódísz készítésbe, akkor inkább használj szalmából készült ajtódísz alapot.

  A rattan alapből kitűnő természetes, letisztult skandináv stílusú karácsonyi ajtódísz készíthető. Ha neked a kevesebb inkább több, és meg akarod spórolni a karácsonyi ajtódísz készítésnél az alap bevonásával való bíbelődést, akkor bátran használj vessző alapot!

  Reméljük, hogy kedvet kaptál egy saját karácsonyi ajtódísz készítéshez.

  Mutatunk pár igazán stílusos karácsonyi ajtódíszt amit akár önálló díszként is felhasználhatsz az ünnepi bejárati ajtó feldszítésére

   

  Karácsonyi ajtódísz természetes alapanyagokból

   

  Karácsonyi ajtódísz fából

   

  Ha alapanyagokra van szükséged a karácsonyi ajtódísz készítéshez , nézd meg prémium karácsonyi dekorációs kellékeinket itt!

  Ha inkább kész karácsonyi ajtódíszt vásárolnál, ide kattintva gyönyörű karácsonyi ajtódíszeket vásárolhatsz!